måndag 2 juni 2014

Att flytta hem till Sverige


Det är snart dags för oss att flytta hem till Sverige efter sex år utomlands. Vi utlandssvenskar är lika många som antalet Göteborgare. Antalet hemflyttande svenskar utgör varje år den enskilt största gruppen invandrare till Sverige. Att flytta hem efter en utlandsvistelse känns spännande för att mycket kan ha ändrats både vi, våra vänner och Sverige. Jag skrev en artikel om hemflytt och frågade några hemvändare om deras farhågor, erfarenheter och tips de har när det är dags att flytta hem. Jag fick väldigt många bra svar, men artikelutrymmet var mycket begränsat. Flera av de jag frågade hade haft farhågor om hur deras barn skulle klara omställningen, och hur det skulle gå att söka jobb medan andra inte oroade sig alls innan de flyttade hem. Själv projicerar jag min oro på att oroa mig för hur jag ska klara novembermörkret som ibland kommer redan i oktober.
Här följer de 12 goda råden:
1. I vilken skola du vill att barnen ska gå måste tänkas igenom tidigt. För skolval ska du besöka webbplatsen för den stad du ska bo i. Här ska det finnas uppdaterad information. Ju tidigare man ansöker desto bättre.   
2. Försök att skapa positiva förväntningar hos barnen inför hemflytt.
3. Inför hemflytten är det många saker som ska fixas som skola, jobb och boende. Samtidigt är det mycket som ska hinnas med innan avresa och ett bra avslut är viktigt - försök hinna med att ta avsked.
4. Det är viktigt att omedelbart skriva in sig på skattemyndigheten för det tar tid innan registreringen går igenom och under tiden är det svårt att skaffa nytt mobilabonnemang, och det kan försvåra kontakt med sjukvård, försäkringskassa och skola.
5. Även om barnen talar, skriver och läser svenska obehindrat är det inte säkert att dom förstår innebörden av orden. Uppmana dem att alltid fråga när de inte förstår ett svenskt ord eller något annat som blivit känt eller hänt i Sverige under deras ulandsvistelse.
6. Trafikvett är viktigt att se till att barnen har med sig för att vara säkra i trafiken, när de flyttar hem, eftersom de kanske inte är vana att vistas i trafiken.
7. Uppdatera ditt cv och lägg upp en profil på LinkedIn eller liknande. Arbetsförmedlingen, kontakter, privata rekryteringsbyråer, bemanningsföretag är några vägar att prova när man ska söka arbete.
8. Relationer till vänner kan till viss del behöva byggas om, det fungerar inte bara att återuppta dem.
9. Ingen eller få orkar eller vill höra på era historier och äventyr så värst länge, så ha kontakt med andra hemflyttare med vilka ni kan ventilera era erfarenheter, frustration och glädjeämnen.
10. Acceptera att du har förändrats och att det inte kommer att vara samma som när du lämnade, och att det är en bra sak.
11. Håll era minnen vid liv - prata med varandra om era erfarenheter.
12. Behåll er spontanitet.
Efter hemflytt var det många av de hemflyttade familjerna som uppskattade saker som de goda cykelmöjligheterna, möjligheten att dricka vattnet direkt från kranen, andas frisk luft, de svenska idrottsföreningarna, och gå i skogen som alla är möjligt i Sverige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar