tisdag 4 september 2012

Japansk matlagningskurs

 I går var det dags för höstens första japanska matlagningskurs med säsongs betonad mat på menyn; pumpa, samna (en billig fisk som liknar makrill till smak och utseende), lotusrot, tofu och äggplanta.
Efter en lång genomgång av recepten med tips om både det ena och det andra vad det gäller matlagning hjälptes vi alla åt att tillaga rätterna och avslutade med att äta en väldigt god lunch tillsammans. Vår lärare Hatori-san tyckte inte om fisklukt eller smak, så saman tillagades på ett sådant sätt att mycket av fisksmaken försvann. De panerade och stekta filéerna och hällde på en sås bestående av soyasås, mirin, socker, vatten, inlagda plommon och ingefära.
 Av lotusroten gjorde vi två varianterdär vi på skivor av lotusrot bredde smaksatt kyckling- respektive räkfärs.
Vi serverade en klar soppa på panerad och stekt tofu och stekt äggplantan.

 Pumpan ångades och blandades med en sås gjord på japansk senap.

 Jag kanske aldrig gör alla dessa rätter samtidigt, men en åt gången. Fisken skulle gå alldeles utmärkt att servera med ris och ha som ensam rätt.


1 kommentar:

  1. Oj, vad många nya saker för mig.. Vad roligt det måste ha varit och det ser gott ut. Kram

    SvaraRadera